“Ik probeer te doen wat ik kan om jongeren te betrekken.”

INTERVIEW – Interview voor De DertigersClub, serie De Inspirerende Dertiger >>>

Marijn Bosman (35) is sinds 2014 raadslid voor D66 in de gemeenteraad van Amsterdam. Ze is woordvoerder Duurzaamheid en Openbare Ruimte, en werkt keihard om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen in de stad. Als aanstormend politiek talent zou het zomaar kunnen dat we haar in de toekomst in Den Haag zien, maar voorlopig vindt ze het nog veel te leuk in de gemeentepolitiek. Ze vertelt mij (in twee delen) alles over het wel en wee van haar leven als jonge politica.

Ik vraag Marijn wanneer ze bij D66 betrokken raakte. Ze vertelt dat zij een van de vele jongeren is die zich aansloten bij de partij en hoe dat komt.

“D66 stond er heel slecht voor in 2006 en toen kwam Alexander Pechtold in de Tweede Kamer, en hij was heel actief. Wilders kwam tegelijk in de Kamer en Pechtold bestreed hem voortdurend en kwam stevig op tegen discriminatie. De vijf kabinetten Balkenende maakten alleen maar afspraken die bestonden uit “laten we dit maar niet veranderen.” Er was eigenlijk alleen maar stilstand, ook toen de financiële en economische crises eraan kwamen. De coalitie CDA, PvdA en ChristenUnie had een focus op het traditionele gezin, maar volgens D66 kan een gezin ook – bij wijze van spreken – uit twee vaders en een moeder bestaan. Die progressieve houding trok ontzettend veel jongeren tussen de 25 en de 35 jaar aan en de partij is toen heel snel gegroeid. Die jongeren dachten: dit is onze tijd, we vinden dit belangrijk en we willen graag iets doen. In 2008 is Route66 opgezet waarvoor twintig talentvolle jongeren uit D66 werden geselecteerd. Ik ben in 2010 Route66 gaan doen. Elke maand organiseer je lezingen of workshops en daarnaast fungeer je als een soort projectgroepje voor de partij en ben je overal inzetbaar.”

Lees verder “Ik probeer te doen wat ik kan om jongeren te betrekken.”  en het vervolg van dit interview “Mijn advies aan dertigers: verdiep je verder dan alleen de Stemwijzer.”