Internetdaten – wat je moet weten

BLOG >>>

Internetdaten is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. En dat is volkomen logisch. De samenleving raakt meer en meer gedigitaliseerd, mensen hebben last van hun drukke agenda’s en aangezien alles online te bestellen is, waarom niet evengoed een relatie? Niets is zo comfortabel als op zondagavond in je joggingpak met vet haar en een puist op je neus online te chatten met een spannend persoon, terwijl je je prettig verschuilt achter je fortuinlijke profielfoto. Gewoon, omdat het kan.

Heb je je grote liefde via Tinder ontmoet? Geen enkele reden om je te schamen en dit verborgen te houden. Want wat is nou helemaal het verschil tussen in de kroeg iemand aanspreken op basis van zijn of haar uiterlijk, of online een gesprekje aan te knopen? Niks. Toch is er een duidelijk verschil tussen internetdaten en daten in real life. Namelijk – de waarheid.

Bijna iedereen liegt online. In ieder geval is het een waarheid als een koe dat mannen die in werkelijkheid kleiner zijn dan 1.75 meter, online tenminste 5 centimeter bij hun lengte optellen. Hollandse mannen die klein zijn vallen immers niet in de smaak. Als je dus dacht dat de lengte van hun jongeheer een issue is, dan vergis je je – lichaamslengte is belangrijk. Ten tweede, alle mannen willen laten zien dat ze sportief zijn, want ook dat valt bij vrouwen in de smaak zo weten zij. Daarom hebben bijna alle mannen een foto in hun collectie waarop ze een sport beoefenen. Ook is er de categorie foto’s met een dier erop. Dit is bij voorkeur een grote eigenhandig gevangen vis die de man in kwestie trots vasthoudt, en in het slechtste geval een foto met een dolfijn. Het ergst is echter de categorie mannen die graag laten zien dat ze positief in het leven staan: de categorie foto’s met een opgestoken duim.

Over naar de vrouwen, ook zij zijn niet altijd eerlijk. Ik wed dat bijna alle vrouwen een paar kilo van hun gewicht aftrekken – als de bewuste datingsite naar hun gewicht vraagt. Maar ik begrijp dat wel, ikzelf zie er namelijk absoluut vijf kilo lichter uit dan ik daadwerkelijk weeg – zo’n geval van ‘maar ik heb hele zware botten’ weet je wel – echt waar! Ten slotte, iedereen toont profielfoto’s waarop hij of zij op z’n allervoordeligst staat, alle mindere aspecten van het uiterlijk worden zorgvuldig verborgen. Is dit dom, omdat je dan in werkelijkheid tegen kan vallen? Ik denk van niet. Immers, online daten is net zoiets als solliciteren. Je wil gewoon in godsnaam door die papieren ronde heenkomen. Als je maar eenmaal op gesprek mag, kan je de ander altijd nog overtuigen. Ja toch? Zeker weten.

Als je verstandig bent, dan spreek je zo gauw mogelijk na het eerste gelegde contact met een potentieeltje af om te zien of het live ook klikt. Minder handig is het om wekenlang te chatten, om vervolgens tijdens de eerste date binnen vijf minuten te concluderen dat het niks is – en in gedachten stiekem af te dwalen naar andere kandidaten waarmee je online in contact bent. Wat ook geen onverhoopt kan gebeuren, is dat je uit enthousiasme al gauw nummers uitwisselt om vervolgens in een intieme whatsapp relatie te belanden met iemand die je helemaal niet kent. Deze fantasiefiguur kan onvoorstelbaar veel van je tijd en energie opslurpen terwijl het in feite een compleet vreemde voor je is. Niet handig.

Stel dat je verstandig bent en afspreekt met iemand die je net online hebt ontmoet, hoe gaat het dan? Houd er rekening mee dat diegene al veel meer van jou weet dan je lief is. Dankzij Google, Facebook en LinkedIn kun je immers veel over mensen te weten komen, een voornaam en woonplaats is vaak al genoeg. Het kan dus zomaar gebeuren dat je het eerste half uur braaf informatie met elkaar uitwisselt die je al lang en breed wist, en je best doet om zo spontaan en verbaasd mogelijk op elkaars informatie te reageren. Pas daarna begint het echte werk, gewoon een beetje in het wilde weg kletsen, ontdekken wat de ander bezig houdt en welke raakvlakken je hebt. Wie weet ben je een geluksvogel en is er een echte match. Maar besef je wel dat je zuur betaalde lidmaatschapsgeld voor de bewuste datingsite geen enkele garantie biedt voor succes: het blijft, net als in real life, een lucky shot. Soms heb je geluk, en soms gewoon pech.