Trammelant in de mand

COLUMN >>>

Zo’n vier keer per week kom ik in de ap. De wat? De ap, kort voor appie, kort voor een grote supermarktketen. Bij binnenkomst werp ik, net als waarschijnlijk iedere andere supermarktganger, een wantrouwende blik in de stapel winkelmanden naast het hekje om te scannen hoe het staat met dat ene aspect dat zo vreselijk bepalend is voor mijn winkelervaring. Ik heb het over de status van de winkelmandjes.

Elke keer is het een complete verrassing wat me te wachten staat. Mijn teleurstelling is groot wanneer de mandjes besmeurd zijn met een dun laagje plakkerige, bruingrijze troep die zich concentreert in de hoeken van de mand en een directe bedreiging vormt voor de fris te halen boodschappen. Met name groenten en fruit durf ik dan nauwelijks zonder plastic zakjes eromheen in de betreffende mand te leggen. Als ik bij binnenkomst constateer dat ik weer eens dikke pech heb aangezien het met de reinheid van de manden belabberd gesteld is, ontsnapt een diepe zucht mijn mond. Met afgrijzen hang ik dan zo’n smerige mand aan mijn vingertoppen om met gestrekte arm en stuurse blik dapper door de winkel te stappen en mijn lijstje zo snel mogelijk af te werken.

In het andere scenario gebeurt het omgekeerde. Als de mandjes net door de wasstraat zijn gehaald en uitnodigend lichtblauw liggen te shinen bij binnenkomst, slinger ik gretig het bovenste mandje om mijn bovenarm. Ik slaak tegelijkertijd een zucht van opluchting, en mijn humeur schiet meteen een paar tikjes omhoog. Lucky me! Heerlijk! Een blinkend schone mand! Wat zal ik eens even lekker allemaal gaan kopen! Ha! Hee lekkere wijn in de bonus! Hollandse aardbeien voor een prikkie, naja niet super goedkoop, maar ook niet extreem duur, ik doe het gewoon! Zijn er nog andere dingen die ik ook best wel goed kan gebruiken? Vast wel! Effe denken!

De kans is aanzienlijk dat ik in dit laatste geval dus veel eerder geneigd ben tot het doen van onnodige aankopen. Dat ik iets langzamer, op mijn gemakje zelfs, tussen de schappen door loop. Dat ik andere winkelaars vriendelijk toeknik, een oude dame voor laat gaan bij de kassa, een praatje maak met de kassajuf.

Ik denk dat dit voor de gemiddelde marketeer geen verrassing kan zijn. Daarom, ap, snap ik niet waarom er niet iets meer aandacht wordt geschonken aan het regelmatig reinigen van de winkelmanden. Investeer erin. Doe het. Het is het waard, echt waar. Zonder trammelant in de lege mand, weet ik zeker dat er per saldo een veel groter aantal producten in belandt.