Interview Daan Roosegaarde over PRESENCE in het Groninger Museum

INTERVIEW met kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde over zijn solotentoonstelling PRESENCE in het Groninger Museum voor Online Galerij >>>

Daan Roosegaarde: ‘We moeten weer beelden gaan creëren hoe we willen dat de toekomst eruit gaat zien, want als we het niet verbéélden, gaan we er ook niet komen’

In het Rotterdamse Vierhavengebied, tussen betonnen panden langs een drukke weg, valt het pand waar het allemaal gebeurt direct op. De letters ROOSEGAARDE prijken op de voorkant van de oude glasfabriek die is omgeturnd tot hypermoderne studio. Hier werkt kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde, samen met zijn team van designers, architecten en projectmanagers. Hij legt er de laatste hand aan een nieuwe expositie die diametraal afwijkt van al zijn eerdere werk.

‘Kijk, dit is een stuk tuin waar we veel te weinig mee doen. Nou ja tuin, grasveld.’ Roosegaarde wijst op een dor grasveld achter zijn studio, een kwart voetbalveld groot. ‘Zie je die oranje lijnen? Dat is de lay-out van het Groninger Museum. Zo kan je er echt doorheen lopen en dat heeft in het begin heel erg geholpen.’ Een aantal oranje touwen liggen over het grasveld gespannen. PRESENCE is Roosegaardes eerste museale soloproject dat 22 juni opent in Groningen. Een novum voor de kunstenaar en innovator die bekend staat om zijn projecten in de openbare ruimte: Smog Free Tower, Waterlicht, Icoon Afsluitdijk en vele andere. Voor het eerst moet hij zich beperken tot afgebakende ruimtes en het doen met wat mogelijk is tussen de museummuren.

Roosegaarde praat snel, wil veel vertellen. Dat hij nog vermoeid moet zijn van een jetlag, hij kwam gisteren terug uit Japan, is nergens aan te merken. Hij ontving daar de World OMOSIROI Award, een Japanse innovatie award voor projecten die zich op het snijvlak van technologie en kunst bevinden. Precies wat Roosegaardes werk kenmerkt: (bio)technologie en kunst zijn de ingrediënten van zijn projecten. Techno poetry, zoals hij het zelf eens noemde.

De rode draad in al zijn projecten is de interactie tussen het publiek en zijn werk. Roosegaarde: ‘De quote “On spacecraft earth there are no passengers, we are all crew” van Marshall McLuhan is heel belangrijk voor me. We zijn een onderdeel van deze aarde, we zijn bemanning. Daarom maak ik interactief werk, ik hoop dat als het publiek de connectie voelt met de wereld om zich heen dat ze die ook minder snel kapot gaan maken.’ Maar Roosegaarde wil meer dan alleen bewustzijn creëren.

‘Ik wil ook een oplossing bieden. Zoals in mijn laatste project Space Waste Lab, waarover de VPRO een documentaire heeft gemaakt voor Tegenlicht. Ze volgden me anderhalf jaar over de hele wereld. Space Waste gaat over de vraag: wat kunnen we met die 8,1 miljoen ruimteafval doen? Het woord schoonheid speelt daarbij een rol: schoon water, schone lucht, schone ruimte.’

‘Kijk.’ Roosegaarde klapt zijn laptop open en start de promo voor de Tegenlicht uitzending. Voice-over: “Door satellieten hebben we alles met alles verbonden. Alleen deze connectiviteit is niet zonder gevolgen.” Dan zien we Roosegaarde: “Ruimteafaval is de junk die wij achterlaten in het heelal. Ik wil niet wakker worden over 25 jaar en vastzitten in een planeet terwijl er nog zoveel te ontdekken is.” Voice-over: “Zitten we niet vast in ons eigen ruimtevaart afval?” De promo eindigt met het silhouet van Roosegaardes hoofd tegen een achtergrond van een lichtbol, wat een nogal dramatisch effect geeft.

Dit is mooi zeg, jouw hoofd zo. Roosegaarde gniffelt.

Bedenken zij dat dan? ‘Eh, ik heb een suggestie gedaan.’

Lees verder Interview met Daan Roosegaarde over PRESENCE in het Groninger Museum